Temu Bual

TEMUBUAL EKSKLUSIF BERSAMA KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF
Dato Haji Abd. Ghani@Zulkifli bin Zainuddin

Visi dan Pembaharuan SADA?

Visi dan orientasi syarikat cukup jelas. Bertujuan memberi khidmat terbaik kepada hampir 570 ribu akaun pengguna di seluruh negeri. Selaku operator utama yang membekalkan sumber air bersih terawat, SADA dan seluruh keluarga besarnya komited dalam melestarikan amanah. Prinsip SADA, segala kerja berteraskan semangat muafakat, agar nilai sepasukan dihayati.

Dalam masa yang sama, aduan dipeduli, khidmat disusuli, respon dan maklumbalas pengguna amat disanjungi. Gabungan kesemua elemen khidmat ini membolehkan penambahbaikan dilakukan.

Kecekapan agihan bekalan disempurnakan. Keperluan masyarakat disampaikan. Dengan matlamat akhir meningkatkan tahap kepuasan seluruh pengguna.

Cabaran Dihadapi, Usaha Menangani ?

Selaku ‘utility provider’, hakikatnya pihak pengurusan terdedah kepada pelbagai cabaran. Di saat pengguna mengharapkan servis terbaik dari pihak kita, langkah-langkah yang jitu perlu diambil agar aspirasi pengguna dipenuhi.

Perlu diakui, isu dihadapi oleh syarikat untuk mendepani semua keperluan dan ekspektasi 2.1 juta pengguna air di Kedah cukup besar.

Dalam hal ini, digariskan enam cabaran utama untuk didepani. Pertamanya, cabaran dari sudut hukum alam, seperti kemarau dan banjir yang boleh menjejaskan operasi keseluruhan loji rawatan air. Kedua, halangan dari aspek kemudahan infra dan aspek teknikal yang berkehendakkan kita menguasai tahap skils dan kemahiran yang terkini.
Ketiga, kekangan dari sudut ‘capital expenditure’ atau pelaburan modal.

Ini memandangkan biaya operasi dan kos keseluruhan kian meningkat dan menjadi mahal. Keempat, cabaran dalam menangani kehendak konsumer yang pelbagai dengan adanya media sosial dan akses yang luas bagi mereka untuk meluahkan rungutan dan komen.Konsumer ini turut meliputi pihak pimpinan kerajaan negeri sehinggalah ke masyarakat akar umbi. 

Kelima ialah cabaran persekitaran dan paling mustahak ialah cabaran keenam melibatkan ‘human factor’.

Langkah Mendepani Isu dan Cabaran?

Dalam merungkai keenam cabaran ini, langkah praktikal digerakkan. Kerana SADA mahukan persiapan tenaga manusia dan potensi modal insan di dalam syarikat ditambah nilai.

Maknanya, dalam bekerja perlu ada sifat amanah. Jujur pada tugas. Bertanggungjawab dengan arahan diberi. Mampu bekerja dalam satu sistem. Mehahami fungsi dan job description masing-masing. Kursus in house serta pembetulan budaya kerja disusun semula, setelah agak tepu sejak 8 tahun yang lalu.


Kemudiannya, dilengkapi pula dengan elemen produktiviti yang tinggi. Penilaian prestasi staf pula ianya diukur secara objektif bagi membolehkan pemberian bonus serta kenaikan gred gaji dan pejawatan hanya diberi pada mereka yang benar-benar layak.

Penekanan ke atas pegangan dan prinsip asas dalam organisasi turut diberi keutamaan. Selaku pekerja, ISQ wajib dijulang tinggi. Ini bermakna INTEGRITI DIUTAMA. Speed atau kepantasan kerja dijulang, dan KUALITI KHIDMAT DIBERI TUMPUAN.
Inilah di antara lain ramuan sebenar jika mahukan syarikat mendepani cabaran.
Inilah juga formula terbaik jika berkehendakkan hasil syarikat meningkat, dan imej organisasi berada dalam keadaan meyakinkan.

Usaha berterusan turut dijana untuk sustainkan tenaga kerja bagi membentuk SUSTAINABILITY atau kelangsungan syarikat. Lantaran itu pekerja dibudayakan untuk bekerja dalam satu sistem, mengikut aturan sistem, bukan sebaliknya.

Ingatan untuk Fahami CHAINS OF COMMAND atau rantaian perintah diulang-ulang. Selain tumpuan kea rah meningkatkan aspek komunikasi sesama jabatan dan juga dikalangan kakitangan baik peringkat, pengurusan, eksekutif dan non-eksekutif.

Dalam konteks keluarga besar SADA juga, usaha pemupukan semangat bakti dan khidmat kerja dalam kerangka musyawarah diberi perhatian. Bukannya mencipta kontroversi membuang masa dengan mengabaikan jam bekerja.

Bukalah catatan buku baru, dalam satu wadah dan semangat baru. Bahawa SYARIKAT AIR DARUL AMAN, berupaya menjadi sebuah syarikat utiliti, membekal air bersih terawat yang diyakini dan penuh integriti.

Hanya dengan cara ini sahajalah, keyakinan pengguna dan semua stakeholder akan dapat dipulihkan. Secara jelas, kita di sinilah dengan jumlah lebih 1,000 kakitangan akan menentukan sama ada misi berkenaan dapat dipenuhi.

Maka,sebab itulah saya sering mengajak seluruh kakitangan dan staf untuk bersama dalam satu rantaian erat, bagi mengukuhkan tekad dan semangat, demi khidmat, untuk seluruh rakyat di negeri

Kedah DARUL AMAN.
Idealisme Terapan Dalam Organisasi?

Sepertimana orang lain, saya juga diberi amanah oleh pimpinan negeri. Agar dapat mengurus sebuah syarikat utiliti demi memberi khidmat terbaik untuk semua.

Maka, dalam proses melaksana tugasan ini saya perlu BERBUAT SESUATU YANG BETUL DENGAN CARA YANG BETUL.

Meskipun kadangkala, tindakan yang diambil dan langkah pembetulan dibuat tidak semestinya popular. Hakikatnya biarlah tidak popular, asalkan apa yang dilaksana mampu memperteguh syarikat kerana akhirnya yang utama masyarakat beroleh manfaat. KERANA pada sisi yang abadi I AM ANSWERABLE TO ALLAH atas segala kerja buat yang dilakukan.

Keutamaan kita ialah orientasi keberhasilan. Baik dari segi perolehan, prestasi kerja, pengurusan dalaman, wibawa dan integriti. Pelihara imej syarikat, berbaktilah sebaik mungkin, ketepikan dan hindari elemen-elemen negatif yang tidak menyumbang kepada kebaikan organisasi.

Orientasi Khidmat Pengguna Yang Ditawarkan?

Sejarah SADA cukup panjang, bermula dari JKA, kemudiannya ditransform kepada JBA sebelum diperbadankan pada tahun 2010 maka terbentuklah SADA.

Orientasi khidmat kita yang unggul hanya satu, membekal air bersih terawat kepada 2.1 JUTA rakyat KEDAH, dengan lebih 570 ribu akaun pengguna.

Mereka ini adalah ‘client’ atau pelanggan utama kita, lantaran itu tidaklah menghairankan kenapa ekspektasi pelanggan kian meningkat dari masa ke semasa. Harus diingat, dalam budaya konsumerisme, amalam lazim ialah ‘THE CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT’.

Ini bermakna 3 perkara dasar diberi penekanan:
PERTAMA, keupayaan teknikal dan pengurusan, merangkumi keberkesanan khidmat untuk memastikan bekalan diberikan sustain,berterusan dan tanpa banyak gangguan.
KEDUA, Memastikan, perolehan hasil dari air bersih terawat yang dibekalkan itu kembali ke akaun SADA tanpa adanya kebocoran di mana-mana.
KETIGA, mengekalkan momentum khidmat secara konsisten bagi membolehkan keyakinan komuniti dipertahankan.Ini melibatkan respon yang cepat kepada aduan,tindakan susulan bagi segala arahan kerja dari masa ke semasa.

Usaha Pengukuhan Strukur dan Keupayaan SADA?

Beberapa pendekatan diambil secara tegas dan khusus dalam mengukuhkan struktur operasi dan fungsi SADA memberi khidmat kepada pengguna. Di antaranya kursus in house dijadikan titik tolak, untuk meluaskan lagi kemahiran yang ada di kalangan pekerja.

Bermatlamat membangun kepakaran dan dalam masa yang sama membentuk semangat kekitaan selaku sebuah keluarga besar SADA.

Keduanya, menyuntik paradigm serta Perspektif pemikiran bentuk baru..Sebagai contoh, NRW(Non Revenue Water) tidak sekadar dikaitkan dengan kebocoran paip, penyambungan paip secara tidak sah atau kecurian air semata-mata. Memang benar, Air yang bocor menyebabkan SADA kehilangan hasil. Namun begitu, NRW secara tafsiran meluas perlulah dilihat sebagai apa jua kegiatan, kelemahan, lompang atau kebocoran yang wujud, sehingga aktiviti teras SADA yakni membekalkan air bersih terawat tidak beroleh pulangan yang sepatutnya.

Secara bahasa teknikal angka dan data Kadar Air Tidak Berhasil pada 2010 mencatat angka 54%, menurun kepada 46.67% pada 2015 dan unjuran penurunan berterusan bagi 2017 yakni 44%.

Dalam tempoh 3 tahun mendatang, dengan gemblengan tenaga dan kepakaran semua, angka ini secara drastiknya diturunkan. Sebab itu statement of objektif semua petugas SADA diberi kejelasan. Falsafah kerja dan pengurusan dikukuhkan. Nilai integriti, ketanggunjawaban dijulang tinggi.


Budaya Kerja Berteraskan Prestasi?

Langkah ini diperkenalkan sebaik sahaja saya diberi amanah mengetuai pengurusan SADA mulai Mac 2017.

PERTAMA, membiasakan diri dengan produktivit tinggi yang melepasi KPI ditetapkan, Lantaran itu KPI khusus diwujudkan disetiap jabatan sebagai terma rujukan dan untuk maksud penilaian terkini setiap 3 bulan.

KEDUA, memastikan semua jabatan dan unit yang berada di dalam SADA amanah dalam tugas, tidak culas, dan mengambil mudah akan peranan dberi. Saya ambil contoh mudah, jika meter reader yang membaca meter di kediaman pelanggan sepatutnya mencatatkan angka tertentu maka wajarlah dia mencatat angka yang betul.
Kerana sedikit kesilapan dalam catatan angka akan mengakibatkan SADA kehilangan hasil dalam erti kata yang sebenarnya. Ini juga disebut intangible NRW (hidden NRW), yang tidak
kelihatan dalam erti kata sebenarnya.

KETIGA, menjulang usaha tim spirit dengan akur dan menumpukan segala ketaatan dan kesetiaan kepada organisasi. Hakikatnya disinilah tempat kita mencari rezeki untuk anak dan isteri. Maka kerja sendiri perlu dikelek, kerja orang bersama dibantu. Lantas akan suburlah budaya collective responsibility dan bukannya amalan pentingkan diri sendiri.

KEEMPAT, bersedia dan berusaha untuk berubah dan memajukan diri.Perubahan ke arah kebaikan seterusnya menjana pulangan terbaik pada organisasi sama ada dari segi tenaga, idea, kepakaran dan khidmat tertentu.
KELIMA, senantiasa melakukan penilaian kerja, muhasabah diri dari masa ke semasa agar kita senantiasa signifikan kepada organisasi dan bukannya pula menjadikan organisasi sebagai tempat mengaut kepentingan kendiri.

Saya yakin dan percaya, jika prinsip dan nilai murni yang telah dipertegaskan itu dihayati dan diamali maka, orientasi khidmat kita terhadap pelanggan dan juga organisasi mampu dijayakan.Pada akhirnya kepuasan pelanggan mampu dicerna, bekalan utiliti dapat disempurna.
 

Harapan Pihak Pengurusan?

Prinsip penting jangan ada kekangan dari sudut komunikasi dan hubungan sesama setaf. Biarlah dalam rangka melaksanakan kerja, pautan semangat kita berteraskan, YANG BERAT SAMA DIPIKUL, YANG RINGAN SAMA DIJINJING. Inilah intipati dan ramuan asas jika mahu organisasi beroleh kejayaan.

Sekaligus mampu meletakkan syarikat di singgahsana, mendepani apa jua cabaran di hadapan, kerana yang paling penting, survival syarikat bergantung pada daya usaha dan muafakat pekerja dan survival pekerja juga baik dari segi upah, pendapatan mahupun elaun turut bergantung pada kesinambungan dan ‘penerusan syarikat’.

Selama mana syarikat dapat terus beroperasi dengan baik, memperoleh peningkatan hasil yang konsisten menerusi produktiviti tinggi pekerja, maka selama itulah syarikat dapat memulangkannya kembali dalam bentuk bayaran upah, elaun, kemudahan pelbagai dan jaminan kebajikan untuk pekerja nikmati.

Ingin dinyatakan disini tentang beberapa perkara. PERTAMANYA, daya khidmat dan sumbangan kakitangan bukan eksekutif adalah ‘nadi utama’ yang telah membolehkan syarikat beroperasi dengan baik selama ini.
 Dengan 75% ratio kakitangan NE yang akan ditingkatkan dalam jangka panjang mencapai angka 90% supaya barisan frontlinear yang berada diperingkat akar umbi, operasi, dan penghubung antara pengurusan dan pengguna dapat terus mengekalkan momentum syarikat bagi menjadi antara utility provider yang unggul.

Ratio kakitangan sekarang dengan barisan pengurusan dan eksekutif mencapai angka 25% bukanlah satu situasi yang kondusif hakikatnya.

Apa maknanya bertaraf eksekutif jika pada akhirnya sekadar melakukan kerja-kerja perkeranian. Serta langsung tiada inovasi dalam bekerja. Berlaku pembaziran sumber. Tidak ada ertinya menjadi HOD atau Pengurus Kanan jika produk yang dihasilkan untuk syarikat tidaklah mencapai tahap membanggakan .

Sebab itulah dalam hal ini, suka saya mengingatkan kepada seluruh rakan-rakan saya dari kalangan pengurusan
tertinggi, eksekutif dan kakitangan bukan eksekuttif untuk mengimbau kembali IKRAR PERKHIDMATAN KITA.

Antara lain, kita semua telah mengikrarkan untuk:
meningkatkan mutu perkhidmatan
Bekerja dengan penuh tanggungjawab
Mengikis sikap pentingkan diri
Bekerja dengan penuh muhibbah dan mencapai wawasan syarikat Bekerjasama dalam membentuk budaya kerja cemerlang
Mengelakkan diri dari gejala rasuah dan penagihan dadah
Serta berpegang teguh kepada ajaran agama.

Pesanan Untuk Kemajuan?

Kita perlu jujur pada diri sendiri dalam melaksanakan tugas, tanpa perlu ditegur atau diawasi 24 jam oleh immediate superior kita.

Kita perlu jujur pada keluarga kita kerana niat kita mencari rezeki yang halal untuk menyara kehidupan anak-anak agar beroleh keberkatan. 

Kita perlu jujur pada syarikat agar setiap tugas yang diamanahkan kita penuhi dengan penuh tanggungjawab dan kesungguhan.
Kita perlu jujur pada rakan-rakan, agar dalam usaha bekerja sebagai satu pasukan, kita tidak culas, malas atau menikam belakang rakan hanya kerana pentingkan diri sendiri atau sekadar untuk beroleh faedah kendiri melalui cara yang tidak di redhai.

Kita perlu jujur pada agama kita, kerana segala apa yang kita lakukan dinilai oleh ALLAH YANG MAHA MELIHAT. Biarlah kerja dilaksana menjadi ibadah yang nikmatnya dapat kita rasai di hari pembalasan. Pesan saya, jadilah penyumbang, pembina, bukan peruntuh atau perosak.

Amalkan budaya luhur, bangunkan jiwa , minda dan emosi yang sihat bukannya saban hari datang ke pejabat
dengan penuh agenda yang songsang.

Kita pelihara organisasi ini, SAYANGI SYARIKAT AIR DARUL AMAN. Kita berbakti penuh luhur dan beradab untuk kemajuan negeri, kita bangunkan bangsa ini dengan khidmat terperi kita.
INSYA-ALLAH SADA selamanya pasti DISINGGAHSANA.

Kata pantun MELAYU LAMA:

BERKOLEK MUDIK MENUJU MUARA
SINGGAH HENTIAN MELEPAS PENAT
JUJUR SEPAKAT SATUKAN SUARA
DEMI SADA MENCURAH KHIDMAT