Program Ihya Ramadhan 2018

PROGRAM IHYA RAMADHAN 2018

Pada hari Rabu, 16 Mei 2018 (30 Syaaban 1439 Hijrah), yang lalu,  Syarikat Air Darul Aman telah mengadakan majlis ceramah agama sempena menyambut Kedatangan Bulan Ramadhan bertempat di Dewan SADA Tingkat 3, Menara SADA. Majlis ceramah yang bertajuk “ Ihya Ramadhan ” telah disampaikan oleh Ustaz Haji Mohd Isa Bin Haji Abd Rahman, Iman Masjid Zahir. Majlis bermula pada jam 10.30 pagi dengan bacaan doa yang disampaikan oleh Haji Zaini Bin Yahya. Pogram Ihya Ramadhan ini dianjurkan oleh Biro Agama, Kelab Sukan, Kebajikan dan rekreasi SADA.

Ustaz Haji Mohd Isa Bin Haji Abd Rahman, Iman Masjid Zahir.
Pengisian ceramah tersebut merangkumi penghayatan dalam menjalani ibadah puasa dan amalan - amalan harian di dalam bulan puasa serta perkara - perkara yang dapat membatalkan puasa.

Ramadhan adalah bulan suci yang lebih baik dari seribu bulan. Ramadhan juga adalah bulan yang dipenuhi dengan keberkatan dan rahmat yang dianugerahkan Allah kepada hambaNya.


ADAB ADAB KETIKA BERPUASA DALAM BULAN RAMADHAN

ADAB ADAB KETIKA BERPUASA DALAM BULAN RAMADHAN

Setiap orang yang mengerjakan puasa haruslah menjaga peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan ibadah tersebut, antaranya ialah :

1. Menjaga lidah dari berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena mengena dengan diri kita.

2. Mengurangkan tidur disiang hari, penuhkan masa yang ada dengan amal ibadah.

3. Apabila berbuka puasa hendaklah makan dan minum secara bersederhana, elakkan makan dengan gelojoh dan melakukan pembaziran.

4. Mengawal sifat amarah, bersabar dengan dugaan yang menimpa serta tidak mudah latah, senantiasa beristighfar kepada Allah S.W.T.

5. Berusaha menjaga semua pancaindera dan anggota tubuh badan dari mendekati atau melakukan maksiat dan perkara sia – sia.PERBUATAN SUNNAH YANG BOLEH DIAMALKAN DI BULAN RAMADHAN

1. BERSAHUR
Bersahur bukan saja membantu kita mengisi tenaga untuk persediaan berpuasa, tetapi ia juga adalah suatu amalan yang amat dituntut dalam Islam.

2. MEMPERBANYAKKAN DOA
Doa orang yang berpuasa adalah mustajab di sisi Allah kerana orang yang berpuasa mempunyai kedudukan yang tinggi dan istimewa apabila mereka berpuasa kerana Allah.

3. BERSEDEKAH
Nabi Muhammad S.A.W adalah seorang insan yang paling pemurah, malah Baginda adalah lebih pemurah sewaktu bulan Ramadhan.

4. MENYEGERAKAN BERBUKA PUASA
Rasulullah juga mengajar kepada kita untuk segera berbuka apabila sudah masuk waktunya. Ini kerana perbuatan ini banyak kebaikan dan keberkatannya.

5. BERTADARUS DAN KHATAM AL-QURAN
Bulan Ramadhan merupakan bulan turunnya al-Quran. Selain itu, bertadarus juga sudah sinonim dengan bulan Ramadhan al-Mubarak.Sepanjang bulan Ramadhan ini, hendaklah kita memelihara diri kita daripada melakukan perkara – perkara yang dilarang yang boleh membatalkan ibadah puasa yang sedang dijalani. Difardhukan ibadah puasa kepada umat islam bukanlah bertujuan untuk memberatkan dan menyusahkan tetapi ianya sebagai satu bentuk tarbiyah dan proses latihan untuk melahirkan mukmin yang bertakwa.