Hari Air Sedunia 2018

PELANCARAN HARI AIR SEDUNIA PERINGKAT NEGERI KEDAH 2018

SADA DAN KOMUNITI

”The answer is in nature” - slogan bagi sambutan Hari Air Sedunia 2018
Sambutan Hari Air Sedunia (World Water Day) yang bermula pada tahun 1993, bertujuan memberi kesedaran, kepentingan air bersih terhadap penduduk dunia.

Sambutan Hari Air Sedunia 2018 peringkat Negeri Kedah telah diadakan pada 27 Februari lalu sempena Ekspo Muafakat Kedah.

Sada turut mengambil bahagian dalam acara ini, selain komitmen berterusan menjadi pembekal air bersih terawat untuk manfaat 2.2 juta rakyat Kedah.
Y.A.B Menteri Besar Kedah, Dato Seri Diraja Ahmad Bashah Bin Md Hanipah membuat ucapan perasmian Hari Air Sedunia Peringkat Negeri Kedah 2018 semasa di Ekspo Muafakat Kedah 2018.

KEMPEN KESEDARAN AIR

Objektif utama untuk mempertingkatkan kesedaran pengguna dalam penjimatan air secara rasional dan mempromosikan

penjimatan air menerusi pemberian maklumat kepada pengguna serta mendidik mereka dalam isu-isu yang berkaitan dengan penjimatan air.  

Bagi penduduk bandar, air bukan masalah utama kerana setiap rumah dilengkapi tangki dan sistem perpaipan yang teratur. Di kawasan luar bandar pula masih ramai yang menggunakan kaedah lama untuk mendapatkan air seperti mendapatkan sumber di perigi dan sungai, tetapi kini kebanyakannya memperoleh bekalan air bersih secara terus ke rumah.

Kempen yang dijalankan turut disampaikan kepada semua lapisan masyarakat agar kesedaran terhadap air dapat dipupuk dari peringkat awal. Menerusi program tersebut pelbagai informasi berkaitan air dapat dihebahkan seperti proses air terawat yang dijalankan oleh Syarikat Air Darul Aman dan kesan kesan pencemaran air terhadap kehidupan.
Taklimat ringkas kempen kesedaran air yang disampaikan oleh Dr Sobri Sudin penyelidik kanan SADA di Ekspo Muafakat Kedah
Dr Sobri Sudin bergambar bersama pelajar sekolah selepas selesai taklimat mengenai kempen kesedaran penjimatan air.

INSENTIF AIR PERCUMA

Bermula pembilan Februari 2018 pengguna domestik mendapat manfaat apabila penggunaan air 20 meter padu ke bawah yang melibatkan jumlah pembayaran di bawah RM10 tidak perlu membayar bil air seperti yang diumumkan YAB Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Bin Md Hanipah ketika membentangkan Bajet 2018 pada Sidang Dewan Undangan Negeri pada 12 November lalu. Ini memanfaatkan 221 juta akaun pengguna.
Penyerahan cenderahati dari Ketua Pegawai Eksekutif SADA Dato’ Abd Ghani @ Zulkifli Bin Zainuddin kepada Y.A.B Menteri Besar Kedah, Dato Seri Diraja Ahmad Bashah Bin Md Hanipah.

MENGHARGAI AIR

Hargailah air kerana ianya amat berharga. Kita semua telah mengalami keperitan dan kesusahan apabila tiada bekalan air bersih untuk keperluan harian. Begitu juga dengan bencana yang disebabkan oleh air yang memberi dugaan besar kepada sebahagian dari kita. Oleh itu, elakkan pembaziran dan menjaga kebersihan sumber air semulajadi serta alam sekitar. Semoga kita semua tidak menghadapi sebarang masalah serius dalam pembekalan air bersih dan sumber air semulajadi akan terus kekal terpelihara. Di bawah ini disenaraikan beberapa cara yang boleh dilakukan oleh kita dalam usaha untuk menjimatkan air di rumah. Cara-cara tersebut adalah seperti berikut:

1. Sentiasa memeriksa kepala paip. Jika ada kebocoran, perbaikinya dengan segera.

2. Laporkan semua kebocoran kepada pihak berkuasa dengan segera.

3. Sewaktu menyiram pokok di kebun bunga, gunakan baldi dan bukan paip getah.

4. Menutup pili air semasa memberus gigi. Menyediakan segelas air untuk untuk memberus gigi untuk mengelakkan pembaziran air

5. Menutup pili air apabila tidak digunakan.
Wakil Syarikat Air Darul Aman bersama - sama Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, Yb. Datuk Mohd Tajudin Bin Abdullah di Pelancaran Hari Air Sedunia Peringkat Negeri Kedah 2018.
Ahli Lembaga Pengarah SADA bergambar bersama semperna Pelancaran Hari Air Sedunia Peringkat Negeri Kedah 2018.