Kaji Selidik Khidmat Pelanggan SADA

Penambahbaikan Khidmat Pengguna SADA

SADA DAN KOMUNITI

Memberikan perkhidmatan yang cekap dan efisien kepada pengguna SADA- misi Khidmat Pelanggan Syarikat Air Darul Aman 2018

TAHAP KEPUASAN PENGGUNA

Tahap kepuasan pengguna merupakan salah satu isu yang penting bagi SADA untuk mengenalpasti maklumbalas pengguna yang sekaligus dapat memberi penambahbaikan perkhidmatan yang sedia ada.

Untuk tujuan ini, Unit Penyelidikan, Jabatan Perkhidmatan Korporat telah ditubuhkan untuk melakukan tinjauan kaji selidik tahap kepuasan pengguna.
Suasana harian di Kaunter Bayaran dan Khidmat Pengguna SADA Wilayah Utara 2 

UNIT PENYELIDIKAN

Unit Penyelidikan adalah unit yang menjalankan kaji selidik serta maklumbalas pengguna terhadap perkhidmatan SADA. Unit ini bertanggungjawab membuat saranan serta cadangan penambahbaikan perkhidmatan pengguna berdasarkan kaji selidik yang dilakukan.
Dalam konteks ini Unit Penyelidikan telah menjalankan sebanyak 4 kaji selidik di Pejabat SADA Wilayah Utara 1,Pejabat SADA Wilayah Utara 2, Pejabat SADA Wilayah Tengah dan di Stadium Darul Aman sempena program “Jimat Belanja Dapur” anjuran FAMA.
Pengguna memberikan kerjasama dalam menjawab soalan kaji selidik yang bertajuk “Tahap Kepuasan Pengguna” di Kaunter Bayaran Dan Khidmat Pengguna Wilayah Utara 2. 
ISU DAN MASALAH
Dari hasil kaji selidik yang dijalankan, Unit Penyelidikan telah mendapati beberapa isu serta masalah yang sering dihapadi oleh pengguna SADA diantaranya :

1. Tekanan air rendah di sesetengah tempat yang menyusahkan pengguna untuk menguruskan aktiviti harian.

2. Layanan kurang mesra oleh staff kaunter perkhidmatan serta maklumat yang kurang jelas berhubung isu yang dikemukakan.

3. Kualiti air tidak memuaskan di beberapa kawasan tertentu.

4. Pengguna meminta pihak SADA membuat pemantauan yang sepatutnya, bagi kes – kes kebocoran paip, ketiadaan air dan penyambungan haram atau kecurian air.
PENYELESAIAN
Anggota SADA yang bertugas di kaunter bayaran ataupun khidmat pengguna sering kali berhadapan dengan pelbagai situasi. Oleh kerana itu, penting adalah bagi setiap aggota untuk memastikan mereka mempunyai kemahiran yang cukup bagi memastikan mereka dapat menjalinkan hubungan baik dan mesra dengan pengguna yang datang untuk mendapatkan perkhidmatan yang disediakan.

Di antara langkah – langkah yang boleh dilakukan adalah:

Mengukuhkan Kemahiran Perkhidmatan Pengguna

1. Penting bagi memastikan bahawa anggota yang bertugas di kaunter  bayaran dan perkhidmatan pengguna mempunyai kemahiran dan komunikasi yang baik untuk berurusan dengan pelanggan.

2. Anggota disaran mempunyai tahap kesabaran yang tinggi dan juga konsisten apabila bekerja dalam bidang perkhidmatan pengguna, secara tidak langsung harus bijak untuk mengawal keadaan. 

3. Anggota SADA juga perlu mempunyai komunikasi yang jelas dan memastikan maklumat yang
disampaikan dapat difahami oleh pengguna.

4. Layanan serta sapaan mesra supaya dapat meningkatkan mood pengguna itu menjadi lebih baik.

5. Memberikan maklum balas segera kepada pengguna untuk setiap soalan yang diajukan pengguna. Dimana , tindakan susulan pantas dapat diambil bagi setiap aduan dikemukakan oleh pengguna di kaunter.